11 Eylül 2011 Pazar

Dinamo ve Hajduk Alt Yapısı Özelinde



Bir dönemin 2 efsane takımı ve hala dönemin alt yapı liderlerinden ikisi, bahsettiğim takımlar Hajduk Split ve Dinamo Zagreb.
Onlar Avrupa'nın eski şampiyonlarından değiller, bir Marsilya ya da bir Nottingham Forest değiller ancak futbolun başından beri çok büyük yıldızlar çıkartmış 2 kulüp.

Hırvat futbolu 90'ların sonundan itibaren çok büyük bir düşüşe geçmişti. Boban, Suker ve Prosenicki gibi efsaneler kuşağının sonuna gelmişti. Hırvat futbolu düşüşe geçeceği dönemler gelmişti. Ki öyle de oldu. Uzun bir dönem kalburüstü oyuncular çıkartamadılar. Ta ki Euro 2008 gelene kadar. Euro 2008'de yeniden kendi güçlerini ispat ettiler  ve çok iyi bir kuşağın geldiğinin göstergesiydi buda. O turnuvadan sonra Hırvat milli takımı oyuncuları kariyerleri için büyük adımlar attılar. Modriç, Kranjcar ve Corluka Tottenham'ın yolunu tuttu. Olic ve Pranjic Bayern'e gitti, Rakitiç futbolunu bir üst seviyeye taşıdı, Srna Shaktar ile UEFA zaferi taşıdı. Yani bütün takım büyük bir yükseliş içerisine girdi. Ama 2010 Dünya kupasına gidememek onlar için epeyce üzücü ve şaşırtıcı olmuştu. Ama bu başarıların ve bu iyi jenerasyonun gelmesinde bu 2 mihenk taşı kulübün değeri çok büyük.

Hırvatistan'ın Euro 2008' kadrosu;

- Pletikosa; Hajduk Split alt yapısı
- Dario Simiç; Dinamo Zagreb alt yapısı
-  Simuniç; aslen Avustralyalı o yüzden Avustralya alt yapısı.
- Robert Kovaç; Alman alt yapısında yetişti, son takımı Dinamo'ydu.
- Vedran Corluka; Dinamo Zagreb alt yapısı. 
- Hırvoje Veliç; şu an Hajduk'ta.
- Rakitiç; Basel alt yapısı.
- Vukojevic; Bjelovar alt yapısı.
- Nikola Kaliniç; Hajduk Split alt yapısı.
- Niko Kovaç; kardeşi gibi Alman alt yapısı.
- Dario Srna; Hajduk alt yapısı.
- Galinoviç; Osijek alt yapısı.
- Nikola Pokrivac; Varazdin alt yapısı, şu an Dinamo'da.
- Luka Modriç; Dinamo alt yapısı.
- Knezeviç; Rijeka alt yapısı.
- Jerko Leko; Dinamo Zagreb alt yapısı.
- İvan Klasniç; Alman alt yapısı.
- İvica Olic; Marsonia alt yapısı, yıldızı Dinamo'da parladı.
- Kranjcar; Dinamo alt yapısı.
- İgor Budan; Rijeka alt yapısı.
- Mladen Petriç; Baden alt yapısı.
- Pranjic; NASK alt yapısı, yıldızı Dinamo'da parladı.
- Vedran Runje; Hajduk alt yapısı.

 ve Teknik Direktör Slaven Biliç; Hajduk alt yapısı, ilk teknik direktörlük deneyimide Hajduk'ta yaptı.
Görüldüğü üzere takımın bir çoğu Hajduk ve Dinamo alt yapısından çıkma ya da yolu oraya düşmüş futbolcular. Çünkü bu iki takımın alt yapıdan çıkarma özelliklerinin yanında, Hırvatistan'da ki diğer küçük kulüplerde ki yetenekleri görüp, transfer edip, parlatma özelliğide var. Oliç bunlara en büyük örnek. Aslında takımın neredeyse bütün yıldız ve tamamlayıcı oyuncuları buralardan çıkma. Kranjcar, Modriç, Srna ve Corluka. Tabi Hırvat yetenekler den Kovaç kardeşler gibi çok erken keşfedilip başka dünyalara açılanlarda çok fazla.
Eduardo ise bunların tam tersi. Brezilya'lı fakat Dinamo alt yapısını almış ve dünyaya açılmış bir futbolcu. Hajduk ve Dinamo inanılmaz ucuz maliyetlere oyuncular alıp, yetiştirip çok iyi fiyatlara satıyorlar.
Dinamo'nun transfer rekoru 21 milyon €'ya Tottenham'a transfer olan Modriç'te. Sonrasında 13 milyon €'ya City'e transfer olan Corluka, 12 milyon €'ya Arsenal'a transfer olan Eduardo, 11 milyon €'ya İnter'e transfer olan Simiç izliyor. Ve dahasında Liverpool'a giden Biscan, Lyon'a giden genç Lovren, Wolfsburglu Mandzukiç ve Mark Viduka bulunuyor.

Oliç'i 1 milyon €'ya alıp, 5'e sattılar, Balaban 1.7 milyon €'ya gelip, 8 milyon €'ya gitti yine, Mandzukiç 1.5 milyon €'ya gelip, 7'ye gitti. Dinamo ligin en pahalı takımı ve 24.2 yaş ortalaması var zaten Hırvat liginden en yaşlı takımın 26 ortalaması var.

Hajduk Split'e geldiğimiz zaman ise biraz daha farklı bir politikada var burada. Alt yapısından çıkarttığı yeteneklerin yanına ligde ki genç diğer yetenekleri hemen takıma dahil ediyorlar. Bunu zaman zaman Dinamo'dan oyuncu transferi ile de yapıyorla örnek olarak ise Kranjcar gösterilebilir. Kaliniç, İbricic, Strinic ve Kranjcar Hajduk'un sattığı en pahalı oyuncular.
Bu takımların geçmişte ki hallerini çokta bilmiyorum açıkcası yani izlemediğim için. Ama beni şimdi halleri ilgikendiriyor ve çok büyük zevk veriyor bana. Şimdi benim için bu yazıda ki en zevkli kısıma geçelim. Bu iki takımın üzerine tek tek genç oyuncuları biraz tanıtarak gidelim;


Sime Vrsaljko; bu blogu ilk açtığımda yazdığım ilk genç yetenekti. Ve onu Türkiye'de ilk yazanda benim galiba.  Gerçekten harika bir yetenek. Sağ bek, sol bek, sağ açık ve orta sahanın göbeğinde görev yapabiliyor. Harika ve kıvrak bir fiziği var. Geçen sene Arsenal'ın radarına girmişti zaten ve çok büyük bir transfer yapacağına eminim ileride. Geleceğin en büyük yetenek adaylarından benim için.

Milan Badelj; 22 yaşında çok yönlü bir orta saha oyuncusu. Takımın en değerli isimi para konusunda. Onla ilgili bilgilerde şuradan.

Arijan Ademi; 20 yaşında ki çok opsiyonlu ve çok yetenekli bir genç. Stoper, defansif orta saha ve merkez orta saha olarak görev yapabiliyor. Geçen sene geldi Dinamo'ya ve bu seneye sakat başladı ama geliyor o da geliyor.

Mateo Kovacic; dikkat çeken oyuncular içine en gençlerinden birisi. Daha 17 yaşında ve Avusturya doğumlu bu sene geldi Zagreb'e ve formayı pek çıkartmıyor. 6 lig maçın 2 gol attı başlayan Hırvat liginde. Orta sahada hücum opsiyonlu bir oyuncu, her yerde oynayabiliyor.  Geçen sene Wenger'in Sime ile birlikte istediği isimdi.

Mario Situm; yine bu sene özellikle yıldızı parlayan isim. 19 yaşında ki 1.73 boyunda ki forvet başlayan ligde 6 maçta 4 gol attı. Şu anda takımın en önemli hücum oyuncusu.

Dino Spehar; Osijek takımından geldi bu sene. Oyun tarzı olarak Situm'a benzer özellikler gösteriyor. 5 maçta 1 gol attı bu sene.

Ante Rukavina; 25 yaşında ki oyuncu Sibenik alt yapısından çıktı, yıldızı Hajduk'ta parladı, Panathinaikos'a transfer oldu ama bu sene Dinamo'ya döndü. Ve yıldızı yeniden parlıyor 6 maçta 3 gol 2 asistlik bir performansı var şu ana kadar. 1.86 boyuyla ve tekniğiyle hücumda her yerde oynayabiliyor.

Filip Skvorc; bu sene Lokomotiva'da kiralık forma giyiyor hücum oyuncusu. Onla ilgilide sizi şöyle alalım.

Hırvat yeteneklerin dışında Sammir (Brezilyalı) ve Luis İbanez (Arjantinli) gibi Güney Amerika'dan da genç yetenekler var kadroda. Takımın o kadar çok opsiyonu var ki her maç bambaşka kadrolarla sahaya çıkabiliyorlar. Vida ve Tonel takımın şu ana kadar ki en istikrarlı oyuncuları. Özellikle hücum hattında genç ve yetenekli oyuncu sayısı çok fazla olduğu için seçenekler epeyce var.  Dinamo'nun teknik direktörü Krunoslav Jurcic 41 yaşında ve genç bir oyuncu ve her zaman söylediğim gibi genç teknik direktörler her zaman iyi bir tercihtir. Ve geçen senenin şampiyonu Dinamo bu senede böyle bir kadroyla bomba gibi. 7 maçta 6 galibiyet ve 1 beraberliğin yanında, 17 gol atıp 1 gol yediler.

Hajduk Split'e bakalım bir de;

Ante Vukusiç; şu anda takımın en önemli oyuncusu. Ligde 3 maçta 2 golü var. Geçen sene ise 14 gol atmıştı.

Marin Tomasov; 24 yaşında ki oyuncu şu anda takımın en golcüsü. 7 maçta 4 gol attı ve asist özelliği de var.Kanatlar görev almasına rağmen golcülük özelliği en plana çıkıyor.

Anas Sharbini; takımın ön plana çıkan başka bir oyuncusu. 24 yaşında o da. Orta sahada hücuma yönelik çok opsiyonlu bir futbolcu. Takım arkadaşlarına pozisyonlar ve asistler yapmasıyla takımın en önemli oyuncusudur belkide.

Tonci Kukoc; sol bek ve sol açık oynayabilen 20 yaşında ki oyuncu 1.92 boyunda ve boyuna göre tekniği harika. Corluka'nın sol bek versiyonu gibi.

İvan Lendriç; bu sene geldi takıma. Geçen sene Mostar takımında ki 28 maç 16 gollük harika performansı ile dikkat çekmişti.

Nikola Sariç; Danimarkalı oyuncu bu sene Liverpool Reserve takımından geldi. Forvet ve forvet arkası oynayabiliyor. Ama kafasını verme sorunları var. Burada olabilecek mi göreceğiz ?

İşte bunlar sadece Hajduk ve Dinamo çerçevesinde ki yıldız oyuncular ve ya yıldız adayları. Bize neler olacağını gelecek gösterecek ama bu oyuncuların hepsi birbirinden yetenekli ve insanı her an şaşırtabilecek oyuncular.

Bu 2 takım dışında ligde forma giyen diğer yıldız adayları; Domagoj Antoliç, Luka Begonja, Filip Jazvic, Mehmed Alispahiç.

Blogu açtığım günden beri belirttiğim birşey var genç ve yetenekli oyuncu alımında. Bizim ülkemizde ki takımların gidip Brezilya'lardan Neymar, Kaka, Coutinho, Ganso'yu bulup getirmemiz zor ama Hırvat pazarına dalarsak hep büyük oyuncuları kendimiz büyütürüz hem de parasal anlamda çok büyük yatırım yaparız. Trabzonspor'un son yıllarda yaptığı transferleri işte bu yüzden çok beğeniyorum. Polonya pazarına daldılar -ki- dalınması gerek bir pazardı. Adrian gibi Polonya'nın en iyi oyuncusunu aldılar, Çek pazarından Celustka gibi çok beğendiğim bir adamı aldılar.

Hajduk ve Dinamo ekseni etrafında bir alt yapı yazısı gibi oldu, ama artık eskisi kadar değeri bilinmeyen bu iki kulübü ve alt yapılarını bir hatırlatmak istedim.

Bu haftada Hajduk-Dinamo maçı vardı; maç Hajduk'un ev sahipliğinde oynandı ve 1-1 bitti.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder