6 Eylül 2011 Salı

"Süper Lig"in "Süper" Takımları #3

Trabzonspor Selçuk ve Ceyhun gibi ik ön sibobunu ve Egemen gibi bir kaptanı kaybederek gir sezona.Geçen sene ki başarıyı getiren neredeyse bütün yerli oyuncular gitti. Takımın hücum hattını en önemli ismi Burak ve Serkan Balcı dışında büyük bir değişiklik oldu Karadeniz tarafında.

Umut Bulut kendisi için en hayırlı olanı yaparken, Selçuk ve Ceyhun iyi kontratlar karşılığında Fatih Terim'in aslanlarına katıldı. Takımdan kendisine adına olumlu olarak giden bir diğer isim ise Cale oldu. Geldiği ilk günden beri gitmişti-gidecekti haberleri çıkan oyuncu sonunda takımdan ayrıldı ve Almanya'nın Hamburgla birlikte en düzensiz takımı olan Wolfsburg'a transfer oldu. Bu sene sattığı oyunculardan sadece 9 milyon € gelir elde eden Trabzon, 21 milyon € transfer para harcadı.

Trabzon yönetiminin en önemli hatasının Zokora olduğunu düşünüyorum. Daha doğrusu Zokora'nın lanse edilişinin. Selçuk'un gitmesinin ardından Zokora alında ve sanki onun boşluğunu dolduracakmış gibi gösterildi. Ama ikisinin arasında çok büyük farklılıklar var. Zokora "ön libero", Selçuk ise "orta saha". Zokora defansif bir oyuncu, Selçuk gibi asist yapmasını zor anda bir tane çakıp gol atmasını beklemek hayalcilik olur. Zokora'nın olduğu bir takımda da geçen sene ki kadar güzel bir futbol ve hücumcu bir futbolda beklenemez. Geçen sene Colman-Selçuk ikilisi ofansif bir ikiliydi epeyce, bu sene ise Zokora'nın gelmesiyle biraz daha defansif bir hal alacak o bölge.

Şampiyonlar liginden önce yaptıkları transferlerde gerçekten benim çok beğenimi almıştı. Yine şanssız bir kurayla elenmiş olsalarda. Adrian geçen sene ki Polonya liginin en iyi oyuncusu, hem 10 numara hem de orta sahada oyun kurucu olarak oynayabiliyor. Asist özellikler takımın forvet hattı için belirleyici özellik taşıyacak. Henrique ise son yıllarda ki başarılı forvet transferlerinin bir örneği daha. Drogba tarzı bir oyuncu, her şeyi yapabilir biranda. Her yerden topa vurabilme özelliği var ki bir forvette aranması gereken en önemli özelliktir bence. Halil-Brozek-Vittek-Henrique-Burak gibi bir hücum hattına sahip Şenol Güneş nasıl bir seçim yapacak merak ediyorum. Burak'ın yeri garantidir herhalde. Son milli takım performansları ve geçen sene ki performansı ile. Halil ve Henrique ise buraya oynamaya geldiler ve formayı sonuna kadar kovalayacaklardır. Vittek ise bu ligde epeyce iş yapabileceğini göstermişti. İçlerinden Brozek en kötü sezon sonu yolcudur. Geçen senede kardeşiyle birlikte pek parlak performans gösteremediler.

Bir yandan böyle bir forvet hattı varken takımın orta sahadan hücuma yönelik oyuncu kalitesini de epey arttırdılar ve kadro kurmak dahada zorlaştı. Volkan Şen, Sercan Kaya ve Eren gibi genç ve çok yetenekli oyuncular takıma dahil edildi. Bursa'dan gelen iki yetenek Volkan ve Eren her takımda oynayabilecek futbolcular. Özellikle Eren Bursaspor'da da gerekli şansı Volkan yüzünden bulamadığı için şimdi yine karşısına çıktı, çok sıkı bir rekabet olabilir. Ben Eren taraftarıyım.

Sapara transfer ise tamamen opsiyon olması için. Yetenekli bir oyuncu Sapara ve belli bir seviyesi var, Milli takımında ne olursa olsun yeri garanti. Ama burada ilk 11 oynar mı şüpheli. Geçmesi gerek birçok adam var. Aykut Akgün transfer ise çok başarılı. Ceyhun'un boşluğunu doldurabilir.
Defansta ise 2 yeni isim var. Marek Cech tecrübesiyle, Celustka ise yetenekleriyle büyük katkı yapacaktır. Brozek'ten bekleneni alamayan Trabzonspor Cale'nin gitmesiyle sol beki Cech'e emanet etti. Tecrübeli oyuncu uyum sorunu yaşamayacaktır ve takımın en önemli isimlerinden biri halini alacaktır. Ama ben hala ama hala Ferhat Öztorun diyorum. Celustka ise benim çok önceden takip ettiğim, nadir  bulunur bir oyuncu. 1.86 boyuyla defansın her yerinde oynayabiliyor. Bunu bir tek Puyol'da gördüm ben. Harika bir fiziği, çok sağlam bir ayağı var. Trabzonspor için saha içinde de çok büyük kazanç getirir, saha dışında da.

Trabzonspor'un son yılllarda ki transfer politikasını çok beğeniyordum zaten, bu sene iyi çok iyi bir iş çıkardılar. Polonya ve Çek pazarına girmek dahiyane bir iş. Bu sene yine iyi bir Trabzonspor seyredeceğiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder