12 Eylül 2011 Pazartesi

Bursaspor-Kayserispor


Ligin son yıllarda ki gerçek anlamda Anadolu derbisi daha ilk haftada yapıldı. Her iki takımından 3 yıldır istikrarlı bir şekilde üst sıralarda ve bu yüzden bu maça derbi demek çokta yanlış olmaz herhalde. Ama Bursaspor geç gelen bir intikam aldı sanırım. Yeşil-beyazlıların şampiyonluk senesinde Kayserispor kendi evinde Bursaspor'u 3-0 yenmişti, demek ki sıra onlara geçmiş.



2 takım geçen seneye nazaran epeyce değişiklikle başladı. Bursaspor neredeyse hücum hattını tamamen değiştirdi. Takımın yıldızı olarak gösterilen Sercan ve Volkan ayrıldılar takımdan. Ama çok verimli geçirmişti Bursa bu transfer sezonunu. Alabilecekleri en iyi forvetlerden birini aldılar Teteh. Tagoe ise riskli ama buna değecek bir transfer. Kanatlarda ve forvette birinci adam olarak oynayabilmesine rağmen kanatlarda daha iyi. Orta sahada ki transferleri ise tam oturmuş takıma. Basser ve Carson yıllardır burada gibi.

Kayserispor ise bu sene ligin en genç takımı unvanını aldı ve bunu yapmak içinde takıma epeyce genç ve yetenekli oyuncular kattılar. Hücum hattında eski krallardan Gökhan Ünal geri döndü ve hazırlık maçlarında gol atarak takıma yeniden bir şeyler kazandıracakmış hissi verdi. Bunun yanında Cem Sultan ve Nadir bu sene hücum hattına katılan bir diğer isimler. Özellikle Nadir'i kamp döneminde çok beğenmişler ve takımda ki yeri garanti deniliyor. Orta sahaya ise yine bir Paraguay'lı Riveros takviyesi geldi ayrıca PSV ve Porto alt yapılarından sonra Engin Bekdemir Kayseri'nin yolunu tuttu ve Cangele'nin bu maçta sakatlanmış olması onun içinde bir şans. Bütün büyüklerin istediği Okay Yokuşlu ise Kayserispor'a geldi ve yıldızını burada daha çok parlatacak. Sezon öncesi kampında ve sonrasında milli takım ile gittiği turnuvada göz doldurdu Okay. Takım için konuşmalara göre 1-2 yıl içerisinde Avrupa'ya büyük transfer yapabileceği söyleniyor. Bunun yanında Sefa Yılmaz, Zurab, İlhan, Okan, Navarro ve Ömer Kulga yeni katılan isimler. Hepside kaliteli futbolcular ama bunları bir arada, doğru sistem içerisinde oynatmak önemli.

Maça dönelim; Kayserispor'da yine sezon başında sakatlıklarda çekmeye başladı. Cangele büyük ihtimal 6 yok ve sonrasıda meçhul. Maça Şota Gökhan'la başladı kaleye, Navarro sakatlıktan yeni çıktığı için. Maçta ki en önemli hatalarından birisi de buydu. Gökhan 2009'dan beri bu takım içerisinde ve formayı kapamadı hiç. Birçok insan burada onun formayı alması gerektiğini söylese de Gökhan bu takımın kalecisi değil. Böyle ciddi hedefleri olan takımda Gökhan basit hataları çok yapar. Dün ki frikik golünce gördük, bir garip, değişik bir gol yedi Vederson'dan.
Takımın savunma hattında Pekarik'i 11'de görünce şaşırmıştım. Gelir gelmez oynatması doğru mu acaba diye ? Ama maç içerisinde Kayserispor adına en iyi isim Pekarik oldu. Takıma hemen uyum sağlamış ve belli bir kalitede bir isim. Yıllardık süre gelen sağ bek sorununa deva olarak Kayserispor'un. Herkes Zurab-İlhan ikilisini beklerken Eren-Zurab ikilisi çıktı sahaya. Eren oynaması gereken bir adam zaten. Ama bugün defans sırıttı, bunun en önemli sebebi ise orta sahanın tamamen bomboş olması. Çok rahat geçti dün orta sahayı Bursaspor. Bursa orta sahada N'Diaye, Adem ve Ozan gibi pres yapan oyuncularla ve birazda sert oyuncularla orta saha büyük bir hakimiyet sağladı. Kayseri orta sahası ise epeyce yumuşak kaçıyor. Abdullah ve Riveros pas yapmaya yatkın oyuncular belki evet ama karşıda ki rakibe göre yumuşak kaçtılar. Orta saha çok çabuk geçildi. Orada Kayserispor adına bir emniyet sibobu yoktu. Bunu geçen senede söylemiştim devre arasında. Bir tane "defansif" orta saha oyuncusu lazımdı bu takıma. Bir Lorik Cana hiç fena olmazdı, illa 11'de oynayacak hali yok ama takım için bir alternatif olabilirdi şimdi ise Santana-Abdullah-Riveros-Okay-Furkan gibi isimlerle orası pas yüzdesi çok yüksek bir takım olarak gözükebilir ama defansif anlamda büyük aksaklıklar ortaya çıkacaktır.

Cangele'nin sakatlanması ise yine bir facia. Aynı yerden 2. kez sakatlanıyor ve 6 ay daha yok. İzlemekten çok büyük zevk aldığımız bu oyuncu bir daha sahalara dönebilir mi, bekleyip göreceğiz. Ama bir yandan da Kayserispor için ele alalım bu gelişmeyi. Cangele o hücum hattında ki akıl seviyesini çok üst düzeylere çekiyordu ama şöylede bir gerçek var ki takım savunmasının düşmesinde önemli bir rol oynuyordu. Özellikle dün ki gibi bir kadroyla çıktığı zaman Kayserispor yenilmesi içten değildi. İleride Gökhan-Cangele-Amrabat ve Troisi gibi geriye yardımı sadece göstermelik yapan isimler ve orta saha Abdullah ve Riveros. İşte bütün sorun burada çıktı. Orta sahada zaten çok sert olmayan sadece 2 isim kaldı ve Bursa ise ileriden de geriye çok iyi yardım aldığı için orta sahayı ezdi geçti. Sonuç ise 3-0.
Şimdi Cangele yok, bu takım için daha hayırlı olabilir. Engin ve Okay gibi onun yerini doldurabilecek adamlar var. Okay'ın anlatmaya gerek yok, ne kadar yetenekli ve çok opsiyonlu olduğunu biliyoruz. Engin ise hayran olduğum bir futbolcu. PSV ve Porto alt yapılarının dikkatini çekmek her yiğidin harcı değil. Cangele yerinde 10 numara pozisyonunda oda oynayabilir.
Hücum hattında kesilmesi gerek bir diğer isim ise Troisi. Bu takımda ilk 11 oynamaz. Fiziği zayıf zaten ve geriye gelişi 0. Evet hızı ve diğer yetenekleri üst düzeyde ama Amrabat-Cangele ve  bir forvetle oynatıyorsanız onu en çok göze batan isim o olur. Zaten Hasan Ali var arkasında. Hasan Ali'nin çok koştuğundan anlayabilirsiniz Troisi'nin eksikliklerini. Alternatifi olmayan Hasan Ali'ye yardımı çok azdı Troisi'nin. Yetenek olarak benimde çok beğendiğim bu adam defansı yardımda sınıfta kalıyor hep.

Kısacası dün ki maçta Kayserispor'un yenilme sebebi tamamen orta sahadan geçiyor. Özellikle dün çok zayıf bir orta saha çıktı sahaya.

Bursaspor'u ise ferahlamış, rahatlamış gördüm. Bu sene iyi işler yapacaklar gibi. Kayseri'nin ise zaman ve doğru kadroyu bulmaya ihtiyacı var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder