9 Aralık 2010 Perşembe

Yeni Nesil Teknik Direktörler 1 ; Jürgen Klopp


Artık futbol değişti, taraftar profilleri de değişiyor, Katar'ın yapacağı statlarla stat anlayışımızda değişecek. Futbolcularda değişiyor; daha güçlü, daha hızlı ve daha teknikler. Ee herşey değişirde teknik direktörler aynı kalır mı ? Onlarda değişiyor, hemde gitgide daha iyi oluyorlar. Önceden bir çok teknik direktör çeşidi vardı; elinde kağıt kalem not alan, Lobanovski gibi disiplini elden bırakmayan, 7/24 takım analizi yapan. Ama artık birçok hoca yolunu Cruyff'la, Rinus Michels'le birlikte çiziyor. Artık bir çok teknik direktör, menajer ' Total Futbol'u ', ayağa pası, en iyi defans hücumdur u benimsiyor. Bunun yanında genç oyuncular bu hocaların veli nimeti.
Klopp, Ralf Rangnick, Tuchel, Preud'homme, Aykut Kocaman ve daha fazlası.
Bugünlerde en başarılısı, en göz önünde olanı Jürgen Klopp, onla başlayalım dedim yazıya.

16 Haziran 1967 Stuttgart doğumlu Klopp. Müthiş parlak  bir futbolculuk kariyeri yok. Ama bambaşka bir kariyeri var. Adamlık kariyeri; futboldan anlayan bir futbol entelektüeli o, Üniversite okumuş Klopp. Frankfurth Üniversitesinden Spor Bilim mezunu kendisi.
Onun futbolculuk kariyerinde efsane olduğu bir takım var; Mainz. 325 maça çıkmış Almanya liginde, bu alanda bir rekora sahip.
Futbolu Mainz'da bıraktı Klopp, bırakır bırakmaz Mainz'ın hoca koltuğuna oturdu. Zaten normal yaşantısında da adamlığı tarafından birçok kişi tarafından saygı kazanan Klopp bu koltukta daha fazla saygı kazandı. 2004 yılında Mainz'ı Bundesliga'ya çıkardı. Mainz'ın kaderini değiştirdi bir nevi. Onla birlikte yeni bir zihin geldi Mainz'a, ondan sonra bayrağı Tuchel aldı. Mainz gibi bir takım için böyle 2 teknik direktörle çalışmak... gerçekten büyük ama çok büyük şans.



Mainz 2. lige düşmüştü tekrar 2006/07 sezonunda. 1 yıl daha takımın başında kalan Klopp takım Bundesliga'ya çıkamayınca ayrıldı. Yeni adresi Dortmund'du. Son yılların düşmemeye oynayan takımı Dortmund'a gitmişti Klopp. O eski Dortmund efsanesi yerini nerdeyse unutturacaktı ki... Klopp geldi ve yeni nesil bir takım oluşturma çabasına girdi. Geldiği sezon takım ligi 6. tamamladı, 60 gol atıp 37 gol yediler. Geldiği sezon yaptığı transferlere bakacak olursak;



Neven Subotiç; Mainz'dan 4.5 milyon € ya transfer edildi.
Mohamet Zidan Hamburg'dan 2.8 milyon € ya geldi.
Owomoyela Werder Bremen'den 2.4 milyon € ya geldi.
O sezon Nuri Feyenoord'dan geri gelmişti, Schmelzer ise 2. takımdan A takıma yükselmişti. Şimdi ki fırtınalar estiren Dormund'un önemli isimlerini transfer etti geldiği sezon.
Nuri'ye Feyenoord'da kazandığı kimlikle büyük fırsat oldu Klopp. Owomoyela ve Schemelzer bekte gül gibi geçiniyorlar. Subotiç defansın bel kemiği, Zidan ise tam katkı vermiş değil bu sezon.

2. sezonu ise Klopp'un asıl Dortmund'u ortaya çıktı. Yeni transferler ve yeni nesil bir takım ortaya çıkmaya başladı.

Sven Bender 1860 Münih'den geldi.
Kevin Groskreutz Rot Weiss Ahlen'den transfer edildi.
Lucas Barrios Colo Colo'dan 4.2 milyon €ya geldi.
Bayern Münih'in büyük hatası niye gönderdiğini anlamadığım Mats Hummels 4.2 milyon € ya bu kadroya dahil oldu.

Bu yeni eklemelerle Klopp 2. sezonunda takımı 5. liğe yani Avrupa Kupalarına götürdü. 54 gol atıp 42 gol yediler. Yeni Dortmund'un temelleri atılmaya başlandı. Özellikle hücum konusunda her zaman çok aktiftiler, defansta sıkıntı yaşıyorlardı.

Ve artık bu müthiş takımın son parçalarına geldik. Bu sezon başı eklendi bunlar takıma;
Shinji Kagawa Cerezo Osaka'dan 350 bin € ya geldi.
Mario Götze U-19 takımından A takıma geldi.
Lewandowski Lech Poznan'dan 4.3 milyon €ya bu takıma eklenecek son parça oldu.

Takımın son hali...
Takımın yaş ortalaması 24.3. Ligin en genç ikinci takımı. Takımın en yaşlı isimi 30 yaşında ki Kehl. Ama herkesin bildiği gibi bir sakatlık sorunu var. Onun yerine Sven Bender oynuyor şu anda. Ve takımın yaş ortalaması daha da gençleşti. Takımın abisi, lideri Nuri Şahin..

Takımın şu anda ki toplam değeri 131 milyon €. Çok az maliyetlere aldıkları oyuncular şu anda satılmaları halinde inanılmaz bir kar getiriyor.

Nevan Subotiç; 4.5 milyon €ya alınmıştı şu anda değeri 15 milyon €.
Mats Hummels 4.2 milyon €ya gelmişti, şu anda 10 milyon €.
Marcel Schmelzer ise alt yapıdan gelmişti, şimdi 5.5 milyon €.
Kevin Groskreutz çok az bir maliyete gelmişti, şimdi 5 milyon €. Sven Bender'de aynı şekilde.
Kagawa ise 350 bin €ya gelmişti, şimdi 5 milyon €.
Mario Götze 0 maliyetli var, şu anda değer 7.5 milyon €.
Barrios ise 4.2 ye geldi, şu anda 14 milyon €.
Nuri Şahin ise en çok kendini katlayan oyuncu. Oda 0 maliyetli şu anda 16 milyon €.

Klopp bütün bu genç oyuncuları bir araya getirdi. Futbolu taktiksel bir yarış, oyuncuları taktiklerini uygulayacak birere makine olarak görmedi. Halbuki Üniversite okudu, taktiksel zekasını kullanabilirdi, futbolu çok ' öte ' bir şey olarak gördü. Futbolcuları her zaman yakın davrandı, onlara güvendiğini gösterdi, dürüstlüğüyle bilinen bir adam olan Klopp, futbolculara ve yönetime her zaman güven verdi. Futbolcular bu güvenle daha iyi oynadılar, yönetim bu güvenle daha fazla sabır gösterdi.

Bir takımı 13. lükten alıp, liderliğe getirmek özel bir insan olduğunu gösteriyor onun. Bir takımı yukarılara taşımadı sadece, bir sürü futbolcuyu da birer yıldız haline getirdi.

Shinji Kagawa 21 yaşında, Japon futbolunun yeni yıldızı.

Mario Götze 18 yaşında, yeni Dortmund'un önemli parçalarından biri ve yeni Almanya'ya daha bu yaşında çağrıldı, çok daha önemli işler başaracaktır.
Keviv Groskreutz, Lewandowski...

Nuri Şahin, ona böyle bir kaç cümle söylemek olmaz, ona bir yazı lazım. Ama Nuri'yle ilgili görüşümü  biraz olsun açıklayan bir yazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder