4 Eylül 2010 Cumartesi

Uefa:Mali Denetleme


"Kulüplerin mali bünyelerini güçlendirerek, futbolun Avrupa'da uzun vadede sağlığını korumayı amaçlayan Finansal fair Play uygulaması UEFA tarafından uygulamaya alınıyor.
UEFA genel sekreteri Infantino Gianni ve UEFA başkanı Michel Platini geçen hafta Perşembe günü Monaco'da yapılan bir toplantıda Finansal fair play'in Avrupa futbolu için önemini vurgulayarak, futbolun genel sağlığını koruyacak önlemlere ilişkin güncellemeleri başlattı.
Buna göre yapılan yeni düzenleme ve güncellemelerle 2013/14 sezonundan itibaren uygulamaya geçecek olan finansal fair play kuralları için kulüplerin şimdiden hazırlık yapmaları gerekiyor. Bu amaçla UEFA Kulüp Finansal Denetim Masası - eski Belçika Başbakanı Jean-Luc Dehaene başkanlığında kurulan kurul kulüplerin bu kurallara uyum çalışmalarını denetlemeye başlayacak. Bu sebeple 2010-11 ve 2012 sezonlarına ilişkin kulüpler gerekli mali tablolarını ilgili Federasyonlara gönderecekler ve Lokal federasyonlar da bu ilkeler ışığında kulüpleri denetleyip ve kulüp mali yapılarının 2014/15'e hazır hale getirilmelerini sağlayacaklar."

UEFA başkanı Platini, kulüplerin artık kafalarına göre para harcamasını istemiyor. Adalet istiyor.Bunun için UEFA ya sunduğu proje büyük ölçüde kabul edildi.Kulüpler bu seneden itibaren denetlenmeye başlayacak.Ancak,2013-2014 sezonunda tam anlamıyla faaliyete geçecek.

Finansal Fair Play olarak adlandırılan bu sistem, kulüblerin artık mali olarak sorun yaşamamasını, açık vermemesini sağlayacak. Takım patronlarıda artık ellerini ceplerine atamayacak.

Zorunlu Fair play kriterleri 2013/14, başından itibaren artık uygulamaya alınacak olması nedeniyle UEFA'ya üye tüm lokal federasyonlara tabi Avrupa Kulüplerini  kapsamına alıyor. Bu bağlamda kulüplerin  Finansal Tablolarını ve  2011/12 ve 2012/13 raporlama dönemlerine ait mali tablolarını ilgili lokal federasyonlara veriyor olmaları,  bu kriterlerin uygulamaya alınması açısından ilk ve gerekli koşullardan en önemlisini oluşturuyor...

- Futbol takımının giderleri gelirlerini aşamayacak. Bunu Real Madrid, Barça ve ManU gibi dünyanın her yerinde storları olan kulüpler çokta zorlanmayacak. Ama ülkemiz kulüpleri bu konuda epey zorluk çekecekler.

- Daha detaylı söylemek gerekirse, son üç yıllık toplam gider, son 3 yıllık toplam geliri en fazla 5 milyon euro aşabilecek (2015'e kadar 45 milyon euroya kadar izin var, 2018'e kadar 30 milyon, 2018'den sonra maksimum zarar 5 milyon olabilecek).Bu zamana yayma işi kulüpler için iyi bir fırsat. Finansal durumlarını düzeltmek için zamanları çok olacak.

- Gelirler hesaplanırken stad gelirleri, yayın hakları, sponsorluk gelirleri, futbolcu satışı gelirleri hesaba katılacak, parasal olmayan gelirler ve futbol dışı gelirler sayılmayacak. Kombine ve forma satmakta zorlanan kulüplerin gelirlerini yükseltmesi lazım.

- Hiçbir futbolcuya, kulübe ya da yasal otoriteye vadesi geçmiş borç bulunmayacak. Bu da hem futbolcuları, hemde takım yönetimlerini rahatlatacak. Artık oyunculara gereğinden fazla para verilmeyecek.

- Özsermayenin negatife düşmesine izin verilmeyecek. Kulüpler bir şekilde kasalarına para girmesini sağlayacak. Buda üretkenliği arttıracak.

- Her takımın bir finans direktörü olacak, bu adam sertifikalı mali denetçi olacak. Takımlar profesyonellerin eline bırakılacak.

- Bütçesi 5 milyon euro'nun altında olan kulüpler finansal kriterlerden muaf tutulacak

-Transferler gelirleri aşamayacak. Kulüpler borçlanmaya giderlerse Avrupa kupalarından muaf tutulacak.

Yani, artık parayı bastıran her şeyi yapamayacak. Çünkü artık parayı bastıramayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder