5 Eylül 2010 Pazar

Tanrının Elleri


                 
Kaleciler, futbolun belkide temel öğesi onlar. Bir takım kendisi gol atmadanda maç kazanabilir. Ancak iyi bir kalecisi olmadan önemli yerlere gelmesi çok zordur. Bugünlerde ülkemizde Galatasaray’ın kaleci sorunundan bahsediliyor.Tarihte ki iyi kaleciler hep genç  yaşta kaleye geçmiştir.Ufuk ise 24 yaşında yaşı çoktan geldi bile.Hatalar yapsa da Ufuk çok iyi bir kaleci.Bunu biliyoruz.2 yıl önce herkesin peşinden koştuğu,bir alt ligden Milli takıma çağırılan kaleci Ufuktu.
Ülkemizde de Avrupa’ya transfer olabilen bir kaleci olmamasına rağmen özellikle Milli takım düzeyinde kaleci sıkıntısı olmadığını düşünüyorum.Volkan Demirel,Onur Kıvrak,Sinan Bolat,Cenk Gönen,Hakan Arıkan ve Serkan Kırıntılı gibi çok iyi kaleciler var.Bunu dışında Özden ve Ömer Çatkıç gibi deneyimli,büyük takımda oynama şansı bulamamış,çok yetenekli kalecilerimizde var.
Dünya futbolundada kaleci çıkartmakta hiç sorunun olmayan ülkeler var.İtalya,Almanya ve ne kadar Barthezden sonra tam anlamıyla bir kaleci bulamasalarda,Fransa kalecileri bireysel anlamda üst düzeyler.Bunu yanında geçmişte dünyanın en iyi futbolcularını çıkarmış Arjantin ve Brezilya ise kaleci çıkartmakta aşırı derece sorunlular.Aynı şekilde Hollandada bu konuda sorunlu.13 senedir Van Der Sar’ın ellerine bakıyorlar.
Ama bu konuda en sorunsuz ülke İtalya.Yıllar boyuncu yılın kalecisi ödülünü almış,üst düzey kaleciler çıkartmışlardır.Bu kalecilerin milli takım ömürleride epey uzun olmuştur.Son olarak dünyanın en iyi kalecisi olarak görülen Buffon’unda artık ömrü dolmaya başladı.Onun yerini alabilecek o kadar çok aday var ki.Sirigu,Mirante,Amelia,Viviano ve Marchetti gibi.Bunların hepsi çok iyi kaleciler olsada geçmiş kalecilerinin bir alt seviyesi.
İtalyan’ın müthiş kalecilerinden bir kaçı ;

1-Dino Zoff (1193 dakika gol yememe rekoruna sahip.İtalya milli takımı formasını 112 kere giydi.)
2-Buffon (İtalya formasını 102 kere giydi.)
3-Pagliuca (39 kez milli oldu.)
4-Peruzzi (31 kez milli oldu.)
5-Gianluca Galli (19 kez İtalya forması giydi.)
6-Albertosi (34 kez forma şansı buldu.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder