14 Haziran 2011 Salı

"Geç" Golcüler #2

Futbola başladığı günlerde çok dikkat çekmeyip, daha ileriki yıllarda takım takım gezdikten sonra bir yerde gerçek anlamda tutturan ve orada yıldız statüsünü almış oyuncular vardır. Bunların bir çoğuda forvettir. Futbol kariyerleri boyunca kulüp kulüp gezmiş, yaşları 26-30 yaş aralığına geldiği zaman bir patlama yaşayarak kıymete binen ve kendisini ispatlamış "geç" yıldızlar vardır, bunların çoğuda forvetlerdir. Bu serinin ilk yarısında Luca Toni'ye yer vermiştik en yakın örnek olduğu için. Yine bir başka geç golcü ve yine İtalya'da.

Aldo Serena; İtalya forvet kariyerine Montebelluna'da başlamış. Daha 17 yaşında Montebulluna'da formayı kapmış ve 29 maçta 9 gol atmış. İlk senesini geçiren bir oyuncu için bu gayet güzel bir istatistik. Bunu gören İtalyan devi İnter onu hemen transfer etmiş. İnter'e gittiği ilk sezonda kesinlikle beklentiler altında kalmış, hatta bir fiyasko olarak gözükmüş. Öyle ki ikinci senesinde İnter onu Como'ya kiralamış. Orada 18 maç 2 gol, üçüncü senesinde kiralandığı Bari'de 35 maçta 10 gol atmış. Daha sonra yeniden İnter'e dönerek takım içerisinde kendine yer bulmaya çalışmış. Yine geçirdiği 1 sezonda bu sefer forma şansı bulsa da bir forvet oyuncusu olarak 2 gol atması onu yine gelecek sezon için kiraya göndermiş. Bu sefer ondan verim almak isteyen, onun yıldız olabileceğine inanan, yine bir dev kulüp Milan'dır. Kiralık geçirdiği 1 sezonda 25 maçta 8 gol atmış, bir önceki senelere bakılınca az oynamasına rağmen iyi bir gol sayısı tutturmuş. Buda yine ertesi sezon için ona İnter'e dönüş bileti sağlamış Ancak yine İnter'de birinci adam olamamış ve yine attığı gol sayısı bir forvet için çokta geçerli bir rakama ulaşamamış. 28 maçta 8 gol bu sefer artık kiraya değil, onu elden çıkarmaya yol açmış.

İnter ile yolları ayrılan Serena Torino'ya transfer olmuş. Torino'da yine önceki senelere bakıldığı zaman iyi bir performans göstermiş ve buda ona 24 yaşında ilk kez milli takıma çağırılmasına neden olmuş. Torino'da ilk ve tek sezonunda 29 maçta 9 gol atma başarısı göstermiş. Hala 24 yaşında olması, edindiği tecrübeler ve
yıldız potansiyelinin olması ona tekrar bir İtalyan devinin kapıları açmış. Bu kez durak Juventus'dur. 2 sezon geçirdiği Juventus'da 51 maça çıkıp, 21 gol atmış. Juventus'da ki bu ilk sezonunda şampiyon olmuş ve kariyerindeki ilk şampiyonluğa ulaşmış. İtalya milli takımına çağırılması, Juve ile olan şampiyonluğu onu yine eski göz ağrısı İnter'in kapılarını açmış. İnter'de yine ona güvenerek takıma katmış ve bu sefer diğerlerinden epeyce farklı olmuş.

87-88 sezonunda takıma geri dönen Serena 29 maçta 6 gol atmış bir önceki seferlerden istatistik olarak farkı gözükmese de İnter onu takımda tutmuş. İyi ki de tutmuş olacak ki gelecek sezon harika bir performansla yıllarca ona olan güvene layık olduğunu sonunda kanıtlamış.
88-89 sezonu İnter ligi sadece 2 mağlubiyet alarak kapatmış ve şampiyon olmuş. Şampiyonluğun 1 numaralı mimarı ise o sezon takımın en ilerinde olan isim, 22 golle gol kralı olan isim Aldo Serena. 29 yaşında ilk göz ağrısına dönüş yapıp. 2 sezonuda hem gol kralı olup, hem de takımı şampiyon yapan Serena İnter'de kalıcı olur. Daha sonrasında 2 sezon daha İnter forması giyer. 89-90 sezonunda takıma Klinsmann'ın gelmesiyle arka plana itilse de o geçen sezon takımı şampiyon yapan isimdir. İnter'de ki son 2 sezonunda 50 maçta 17 gol atar. Son sezonu 90-91 sezonunda takımı UEFA kupasını Roma'ya karşı alırken o yine takımdadır ancak final maçında forma giyme şansı bulamaz. O sezon İnter ile yolları tekrar ayrılır 31 yaşında ve artık yaşın futbolun son zamanlarına geldiği gösterir. 2 sezonda Milan'da oynar ancak neredeyse hiç forma şansı bulamaz. Forma şansı bulmasa da kariyerine Milan'la 2 şampiyonluk daha ekler ve 4 şampiyonluk ve 1 UEFA kupası olan bir kariyer elde eder. Yaş 33'tür ve futbolu bırakır.

İtalya milli takımında 6 yıl oynar. Kariyerinin son deminde İtalya 90'a katılır ve üçüncülükle yetinir. Turnuvada sadece 1 gol atmıştır. Turnuvada ikinci olan Arjantin'e yarı finalde penaltılarda elenirken son ve 5. penaltıyı atamayan isimdir Aldo Serena. O penaltı hakkında şöyle der; "Penaltıları kimin atacağını belirliyorduk. İlk 4 kişi belli olmuştu. 5. kim olmak ister diye sorulduğunda gönüllü oldum. Penaltı atış anını hatırlamıyorum. Çok heyecanlıydım, topa nasıl vurduğumu dahi hatırlamıyorum."

Kariyeri boyunca çok ilginç bir oyuncu olmuştur Serena. Hava toplarına hakimdir, asist yapar ve şık goller atardı. Ama bir forvet olarak gol sayısının çok olmaması 29 yaşına kadar onu takım takım gezdirdi.

Futbolu bıraktıktan sonra futbol yorumculuğu ve birçok sosyal aktivitede yer aldı Serena. En büyük amacı ise insanları sigaraya karşı bilinçlendirmek olmuş.

Ama ne olursa olsun çok iyi oyuncuydu Aldo Serena. İlk yıllarında İnter'de tutunamaması tek yaptığı işin gol atmak olamadığı, daha birçok şeyi yaptığıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder