8 Şubat 2011 Salı

Her Takımın Bir 9'u Vardır


Futbol oyununda takımların değerleri, teknik direktörleri, yönetimi, maddi yapısı hepsinin apayrı önemi vardır. Şüphesiz ki bu oyunda en önemli pay oyunculara ait. Büyük takım, küçük takım ayrımı artık sadece maddi anlamda var. Küçük takımlar şampiyon olabiliyor, büyüklerden daha başarılı da olabiliyor. Her şeyden önce büyük takımlardan daha iyi oyuncu bulup yetiştiriyor ve onu parlatıyorlar. O parlayan oyunculara ise bu büyük takımlar milyon dolarlar ve astronomik rakamlar verip transfer ediyorlar.
Küçük takımların bu başarılarda ki en büyük rol ise her zaman bir oyuncuya biçilir. O takımın yıldızı, takımı takım yapan, zor zamanda ortaya çıkan oyunculardır. Başlıktan da anlaşılacağı gibi bu oyunculara biraz değineceğiz. Takımın 7-9-10 vardır dedik ya, gerçekten de öyledir. Bir oyuncunun yıldız olup olmadığı forma numarasına da yansır. 7-9 ve 10 bugüne kadar ki büyük yıldızların genelde tercih ettiği forma numaraları. Cristiano Ronaldo, Dalglish, Cantona, Beckham, Villa 7 numaralı formayla yıldız olanlar, Dzeko, Hakan Şükür 9. Hagi, Pele, Maradona ise 10 numaralı formalarıyla anılırlar. Bunların forma numaraları onlarla birlikte her zaman üstlerinde olmuştur. O numaraya anlam katan onlardır aslında. Herny, Cruyff gibi futbol dehalarıda 14 numarayı özel kılmıştır. Şimdi bi bakalım bu 9 numaralı formayı kimler taşımış;


Filippo İnzaghi; günümüzün en veteran 9 numarasıdır belkide. Tek kelimeyle bir 9 numara, bir santrfor. Onun her zaman gol atabildiğini biliyoruz. 9 numaralı formasıyla bir İtalya Serie A şampiyonluğu, 1 Copa İtalia, 2 Şampiyonlar Ligi, 2 UEFA Süper Kupası kazandı.


Samuel Eto'o; o Real Madrid'in elinden kaçırdığı bir yetenekti, Barcelona'nın sürekli gideceği söylenen gol kralıydı ve İnter'in 9 numarası. Eto'o aktif futbolcular için gol atma sezgisi en yüksek olanlardan. Bu sezgi sayesinde 3 La Liga şampiyonluğu, 1 Copa Del Rey, 1 İspanya Süper Kupası, 1 Serie A, 1 Copa İtalia ve 3 Şampiyonlar Ligi kazandı ( Real Madrid'le kazandığını saymıyoruz.).


Fernando Torres; son dönemde ki yapmış olduğu transferle bir çok kişinin nefretini kazanan Torres modern çağın gerçek 9 numaralarından. Kariyerine çok genç başlamış olsa da hep 9 numarayı giydi. Ancak 9 numara ona sadece İspanya Milli Takımıyla bir şeyler kazandırdı. 2008 Avrupa Şampiyonası ve 2010 Dünya Kupası.


Ronaldo; tüm zamanların en büyük golcülerinden. Ne kadar kariyerini erken çökertse de onun gol vuruşu, onun yetenekleri, onun su gibi gidişi herkesin aklında hala. Kariyerinde oda 9 numarayı tercih etti. Bir Copa Del Rey, 2 İspanya Süper Kupası, 1 UEFA Kupası, 2 La Liga, 2 Dünya Kupası ve 2 Copa America.


Gabriel Batistuta; mor menekşelerde 9 numaranın sahibiydi. Maradona sonrası, Messi öncesi dönemin belki de en iyi Arjantinli futbolcusuydu, bir gol sanatçısıydı. Bir Copa İtalia ve bir İtalya Süper kupası kazandı.


Marco Van Basten; modern zaman golcüsüydü Van Basten, Attığı inanılmaz gollerle hafızalarda. Efsane Milan'ın en büyük yıldızıydı o talihsiz sakatlığa kadar. Oynadığı dönem içerisinde Hollanda, Ajax ve Milan'da 9 numaranın sahibiydi. 3 Eredivise, 3 Serie A, 2 Şampiyonlar Ligi, 2 Avrupa Süper Kupası, 1 Copa İtalia,  Euro 1988 şampiyonluğu kazandı.


Martin Palermo; Boca efsanesi Palermo Juniors'un 9 numaralı formasını hiç bırakmadı. 6 lig şampiyonluğu, 2 Libertadores ve 2 Sudamericana kupası kazandı.


Hakan Şükür; Türk futbol tarihinin en büyük 9 numarası. Bunu tartışmaya gerek yok herhalde. 1 UEFA Kupası, 1 UEFA Süper Kupası, 8 Lig Şampiyonluğu, 5 Türkiye Kupası kazandı.


İvan Zamorano; Real Madrid'de oynadığı dönem 9 numaranın sahibiydi. İnter'de ise 18 numarayı giymişti.
1 Copa Del Rey, 1 İspanya Süper Kupası ve 1 La Liga şampiyonluğu kazandı.


Pregdan Mijatoviç; Yugoslav efsane Fiorentina, Real Madrid ve Valencia formalarıyla üst düzey birçok gol attı. Real Madrid'le 1998 yılında Şampiyonlar ligini kazandı.

Ian Rush; Liverpool tarihinin en büyük golcülerinde ve 9 numaralarından. 5 lig şampiyonluğu, 3 FA Cup, 4 Lig kupası ve 1 Şampiyonlar Ligi kazandı.

Giovane Elber; Bayern 2001 yılında Şampiyonlar ligini kazanırken 9 numara onun sırtındaydı. 4 Bundesliga Şampiyonluğu, 1 Şampiyonlar Ligi, 4 Almanya Kupası ve 2 Fransa Ligi şampiyonluğu.

Patrick Kluivert; Hollanda futbolunun gördüğü en iyi forvetlerden. Güçlü bir fizik ve teknik. 1 La Liga, 1 Şampiyonlar Ligi ve 2 Eredivise şampiyonluğu var.

Andy Cole; şampiyonlar ligi finalleri içinde en müthişlerinden olan 99 finalinde boy göstermişti. ManU'nun ileri hattını Yorke'la birlikte oluşturuyorlardı. 5 Lig Şampiyonluğu, 2 FA Cup ve 1 Şampiyonlar ligi.

Gianluca Vialli; 96 Şampiyonlar Ligini kazanan Juventus'un kaptanıydı. 2 Seria A ( Juventus ve Sampdoria ile ), 1 Şampiyonlar Ligi, 4 Copa İtalia ve 1 FA Cup.

Dado Prso; 2004 de ki efsane Monaco'nun 9 numarasıydı.

Stevie Chalmes; 1967 yılında Celtic'in kazandığı Şampiyon Kulüpler Kupasında takımın en ileri hattındaydı. 6 Lig Şampiyonluğu, 5 Lig Kupası ve 1 Şampiyonlar Ligi.

Peter Withe; Aston Villa tarihinin en büyük başarılarından birinin mimarlarından. 82 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 1 UEFA süper kupası ve 1 Lig şampiyonluğu.

Darko Pancev; 1991 Kızılyıldız'ını 9 numarası. 1991 yılında Şampiyonlar Ligini kazandı.

Stephane Chapuisat; İsviçre tarihinin en büyük golcüsü. 97 Dortmund'unun kilit adamı. 2 Bundesliga ve 1 Şampiyonlar Ligi.

Enzo Francescoli ; Uruguay tarihinin Forlan ile  birlikte en büyük yıldızı. River'ın 9 numarasıydı. 5 Lig ve 1 Copa Libertadores şampiyonluğu var.

Bobby Charlton; İngiliz tarihinin en büyük forveti belki de. 1966 Dünya Kupası zaferinin mimarı. 1 Dünya Kupası, 3 Lig, 2 FA cup ve 1 Şampiyonlar Ligi.

Davor Suker; Hırvatistan'ın çıkarttığı en büyük futbolculardan. Madrid ile 1 La Liga, 1 Şampiyonlar Ligi.

Jose Cuciuffo; diğer 9 numaraların aksine bir defans oyuncusu. Ve 86 Dünya Kupasında Maradona'nın takımının defansıydı.

Arie Haan; oda diğer 9 numaralara göre başka bir mevkide. Defansif orta sahaydı. 3 Eredivise ve 3 Şampiyonlar Ligi kazandı.

Rudi Voller; 9 numaralı formasıyla 90 Dünya Kupasını kazandı.

Tostao; 70 Brezilya'sının 9 numarası.  Ve o dünya kupasını kazanan takımın bireylerinden biri.

Iordan LETCHKOV; bir dönem Beşiktaş'tada forma giymişti. 1994 Dünya kupasında 4. olan Bulgaristan'ın 9 numarasıydı. 

Seol Ki Hyeon; 2002 Dünya Kupası 4. sü Güney Kore'nin 9 numarası.  


Araştırabildiğim, bulabildiğim bu kadar. Eğer eksik kalan birileri varsa söyleyin ekleyim... Unuttuklarımıza affola.

2 yorum:

  1. Predrag Mijatovic'in 9'luğu çok kısadır.Onu 8 numara efsanelerinde yazarsak daha iyi olacaktır.

    YanıtlaSil
  2. Doğru ama yine de es geçmeyelim dedik.

    Not: 8 numaralar serisi olmayacak büyük ihtimalle.

    YanıtlaSil