22 Ocak 2011 Cumartesi

Zapata Kıstası


Galatasaray bu transfer sezonu Culio, Yekta ve Stancu dışında Robinson Zapata'yı aldı. Kolombiyalı bir kaleci Zapata. Kolombiya'nın kalecileri iyidir aslında, özellikle de bizim ülkeye, bizim lige kanları uyuşur. Cordoba, Mondragon, Martinez gibi. Zapata'da bunlar gibi bir Kolombiyalı. Ama 32 yaşında ki kaleci bu milli takım kalesini koruma onurunu 3 kere yakalayabildi sadece.  Real Cartegena, America Cali gibi Kolombiya takımlarından sonra Rosario Central, İndepentiente, Belgrano gibi Arjantin takımlarından sonra ülkesine Deportivo'ya döndü. Ordan ise yolu Bükreş'e. Ülkesi dışında sadece Bükreş'te düzenli forma şansı bulabildi. 1.83 boyunda ve 80 kilo ağırlığında. Zapata'yı hiç izlemedim, Zapata'yla ilgili daha önce hiçbir şey duymamıştım. Ama şimdi Galatasaray aldı getirdi bu adamı. Kaleciye ihtiyaç vardı yoktu orası herkese göre değişiyor. Ancak benim Zapata konusunda ki kıstasım Kolombiya milli takımını kaç kere korumuştur. Robinson Zapata bu görevi sadece 3 kez yapabildi. Kolombiya'dan Avrupa'ya giden, bir şekilde Avrupa'da yer alan bir takımın kalesini koruyan Zapata'nın milli takımın kalesini korumaması ilginç. Zapata'nın bu durumunu istatistiklerle açıklayalım birazda. Geçmişten bugüne Kolombiyalı kaleciler;

Faryd Mondragon; 39 yaşında geldi Mondi. Galatasaray'la efsaneleşen bir adam. Ülkesi dışında Arjantin, Fransa ve İspanya'da düzenli forma şansı buldu. Kariyerinin son dönemlerinde Köln'e gitti ama o yaşında Bundesliga'ya damga vurdu. Şu andan itibaren ise Amerika'da forma giyecek. Kolombiya Milli Takımının formasını ise 50 kere giydi.

Oscar Cordoba; Oda ülkemizde efsaneleşen bir Kolombiya'lı. 40 yaşında ve geçen sene futbolu bıraktı. Ülkesinde Amerika De Cali formasıyla 100'ü aşkın maça çıktı, Arjantin'de Boca formasıyla 100'ü geçkin maça çıktı. İtalya'da Perugia'da forma giydi, sonra geldi Beşiktaş'a 100 üstü maçta harikalar yarattı. Antalyaspor, Deportivo Cali ve Millonarios derken geçen sene futbolu bıraktı. Kolombiya kalesini 73 kez korudu.

Neco Martinez; 28 yaşında onunda yolu bizim ülkemize düşmüştü. Sakaryaspor ve Manisaspor forması giydi. Büyük takımlara karşı olan maçlarda küçük takımın dev kalecisi oluyordu. Ülkesi dışında ilk kez Türkiye'yle çıkmıştı. Galatasaray başta olmak üzere büyük takımlar onun talibi olmuştu. Kolombiya formasını 10 kez giydi ve 2 turnuvaya katıldı.

David Ospina; 22 yaşında Fransa Liginin en kaliteli kalecileri arasında, Kolombiya milli takımının yeni nesil kalecisi. Daha 22 yaşında ama ülkesinde Atletico Naciol formasıyla 97 maç yaptı, sonra Nice'e transfer oldu ve ordada gittiği günden beri kalesini kimseye vermedi. Kolombiya formasını daha 15 kez giydi ve devamıda gelecek. Henüz büyük bir turnuvaya katılamadı.

Rene Higuita; Akrep vuruşu, Kolombiya'nın bir kahramanı o. 44 yaşında şu anda ve 2 sene önce 42'sinde futbola geri döndü. Ama tabi yaş kemal'e erdiği için tekrar bıraktı.  Ülkesi dışında Ekvator'da forma giydi. Kolombiya'yla 68 maça çıktı ve 8 gol attı. Bir dünya kupası ve 3 Copa America gördü.

Efrain Sanchez; Kolombiya'nın ilk uluslarası turnuvası olan 62 Dünya Kupasında Kolombiya'nın kalesini koruyan adam Sanchez. Bu formayı 30 kez giydi. Ama kariyeri Kolombiya'da geçti.

Miguel Calero; Şu anda 39 yaşında ama hala dimdik duruyor kalesinde. Ülkesi takımlarından Deportivo Cali ve Atletico Naciol'de 90 küsur maça çıktı. Sonra Meksika takımı Pachuca'ya gitti 2000 yılında. Ve hala orda 300 üstü maça çıktı, istikrar abidesi. Kolombiya formasını 57 kez giydi. Kolombiya'yla tam 7 tane turnuvaya katıldı.

Kolombiya kalede devamlılığı olan bir takım. Kalesini her zaman sağlama alan bir takım. Öyle ki bir turnuvada birinci kalecileri Cordoba, onun yedekleri ise Calero ve Mondragon. Zapata bu formayı sadece 3 kez giyebildi. Bu kıstasa göre çokta iyi bir kaleci değil.
Tabi bu benim naçizane görüşüm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder