31 Ekim 2010 Pazar

Lorik Cana; Le Guerrier

Onu beğenmeyenlere inat, onu Mustafa Sarp'tan farkı olmadığını söyleyenlere inat, Cana'nın Ntv spor röportajı üzerine bir ara bizde bir şeyler yazacağız. 

Galatasaray Kulübü'nün resmi yayın organı Galatasaray Dergisi'nin kasım ayı sayısında röportajı yayımlanan Cana, futbolda gelecekle ilgili planlar yapmanın zor olduğunu belirterek, ''4 yıllık kontratım var ve burada sonuna kadar kalmak istiyorum. Her şey çok iyi giderse daha da fazla kalmak isterim. İşler iyi gitmezse, işimde mutlu olmazsam planlarımı çok çabuk değiştirebilirim. Futbolda böyledir. Bir yerde mutluysan, başarmak için maksimum çaba harcamalısın. Tabii başka sorunlar da çıkabilir, sakatlıklar olabilir, takımın performansı istenildiği gibi olmaz, çok daha çabuk ayrılmak mecburiyetinde kalınabilir'' ifadelerini kullandı

Ntvspor röportaj'ından


Cana'nın açıkçası şuanda ki durumu ayrılma sinyali gibi. Sakatlık oldu burda, takımın performansı iyi değil. Adamı Mustafa Sarp'la aynı düzeyde görenler var. 4 yıl dolar mı acaba ?

Ailesinin kendisiyle ilgili görüşlerinin de yer aldığı röportajda Cana, ''Bütün ailem şahidimdir. Galatasaray tarihini bildiğimden beri hep Galatasaray'ı desteklerdim'' derken, bir dönem Türkiye'de Gençlerbirliği ve Samsunspor'da da forma giyen babası Agim Cana, Beşiktaş'ın 8 yıl önce Lorik Cana'ya transfer teklifinde bulunduğunu dile getirerek, ''8 yıl önce Lorik, Paris Saint Germain'de oynarken, menajer Ceylan Çalışkan Beşiktaş adına resmi teklif yaptı ve Beşiktaş'ın onunla ilgilendiğini söyledi. O ise 'Bir gün Türkiye'ye geleceğim ama geleceğim kulüp sadece ve sadece Galatasaray olabilir' dedi. Zaten Kosovalıların yüzde 95'i Cimbomlu, şimdi Lorik ile yüzde  100 Cimbomlular'' şeklinde görüş belirtti.

Ntvspor röportaj'ından


Bunun doğruluk payı nedir bilemiyoruz tabi ki ama denilene inanmak zorundayız. Cana zaten savaşçı bir oyuncu, içinde ki var olduğuna inandığı Galatasaray ruhuyla, takıma çok şey katabilir.

Futbolu bıraktıktan sonra tarihle ilgilenmeyi istediğini anlatan Lorik Cana, ''Her zaman genel tarihe ilgim vardı, halkımın tarihini de çok merak ediyordum. Belki hep böyle savaşlar yaşamanın ve ailece bunun içinde olmanın etkisi vardı. Anlamak istedim neden böyle diye. Köklü bir tarihimiz var. Futboldan sonra bu alanda devam etmeyi umuyorum. Şu anda Tiran'da tarih bölümü öğrencisiyim. Yeni başladım, 4 yıl sonra bitecek. Ülkeme ait tarihi zenginlikleri korumamı sağlayacak bir iş yapmak istiyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

Ntvspor röportaj'ından

Ayrıca Cana yürekliliğini sadece futbolda değil, her yerde gösteriyor. Ülkesine, vatanına sadık ve sevgi dolu. Kosova doğumlu ve Arnavut milli takımında forma giyiyor. Bu kadar az göz önünde olduğu bir Milli takıma rağmen o, oynadığı liglerde kalburüstü bir oyuncu.

Birazda Cana'nın kariyerinden bahsedelim;

- Cana 16 yaşındayken Arsenal takımı tarafından deneme için davet edilir. Ancak vize sorun olduğu için bu iş yatar.

- 2002 yılında ilk profesyonel imzasını P.S.G'ye attı. İlk sezon sadece 3 maç oynayan Cana, ikinci sezon 32 maç oynadı ve 11'e yerleşti.

- P.S.G'de ki 2005 yılının başında teknik direktör Guy Lacombe’in gelmesiyle gözden düştü. Devre arasında Marsilya'ya 3.500 €'ya transfer oldu.

- Marsilya'da ilk sezonundan beri 11'de ki yeri banko oldu. Takım kaptanı Habib Beye'nin 2007 yılında Newcastle United'a transfer olmasıyla takım kaptanı oldu. 2005-2006 sezonunda Ribery'nin ardından en iyi 2. oyuncu oldu.

 - 2009 yazında Cana için yeni bir kapı açıldı. Ve 5.4 €'ya İngiltere'nin yolunu tuttu. Sunderland takımında ilk sezonunda 30 üstü maça çıktı ve kaptanlığı aldı.

- Milli takımı içinde en önemli oyuncu herhalde. Tek uluslararası oyuncuları Cana şuanda. Cana İsviçre, Fransa ve Arnavutluk formasını giyme şansı  vardı. Ama o 2003 yılında kökünü, yani Arnavutluğu seçti. Cana neden savaşçı ? Çünkü kökeninde var savaşmak, o Kosovalı. Daha 2008 yılında bağımsız olan bir yerden geliyor Cana.

- Sosyal Cana'ya bakalım. Yukarda'ki röportaj'da dediği gibi tarih'e meraklı Cana. Ve de yoksulluğa karşı UNO elçisi Lorik.

Cana gittiği takımlar hep abi olmuş, takımı 1 tık daha ileri atmış, lider olup takımı derleyip, düzenleyen bir oyuncu olmuş. Şimdi biz onu Mustafa Sarp'tan ayırmazsak, futbolumuzun artık rezilliğini görmemiz, körlük olur. Gerekirse takımı için canını verecek bir adam. Takımı için sahada yumruk, yumruğa kavga edecek bir adam Cana. Şimdi bir de içinde Galatasaray ruhu var. Oynatın şu adamı, millet savaşçı görsün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder