16 Haziran 2011 Perşembe

Sir Onu Neden Oynatmıyor ?


Sir Alex Ferguson Manchester ile gelen ve yıllar yılı süren taktik dehasının yanında, oyuncu avında ki uzmanlığıyla da bilinir. Bugüne kadar takımda olduğu sürece 7 numaraya hep özel oyuncular transfer etmiş, bu 7 numaraların yanına da İrlanda-Galler-İskoçya-İngiltere ekseninden görev adamları yerleştirmiş.
Fletcher, Scholes, O'Shea, Wes Brown son dönemlerde ki örnekleri. Şimdilerde ise Smalling, Evans gibi yeniden bu tarz oyuncular buldu. Ama bunlar içinden ilgimi ve dikkatimi üzerinde yoğunlaştırdığım bir adam var; Darron Gibson.

Aslına bakarsanız tam Sir'ün istediği tarzda bir oyuncu. Ofansı ve defansı aynı anda yapabiliyor, şutları gerçekten çok etkili, duran toplarda da tam nokta atışı yapabiliyor. Sezon başında forma şansı bulamamaktan yakınmıştı, Anderson, Scholes, Carrick gibi futbolcuların arkasında kalmak istemediğini artık oynamak istediğini, oynarsa gerçekten önemli bir oyuncu olacağını söylemişti. Nitekim oynadığı maçlarda da çok iyi oynadı aslında. Bu sene toplamda 20 maça çıktı,  bunların 12'si İngiltere Ligi, 3'ü Şampiyonlar ligi. Hepimiz onun attığı golleri hatırlarız büyük ihtimalle. Attığı goller genelde uzaktan, jeneriklik goller. Bu sezon 1 Lig kupasında birde Şampiyonlar liginde gol attı. 2 golünün yanında 5 asist yaptı. Geçen sene daha çok forma şansı bulmuştu aslında 28 maçta görev alıp 5 gol atmıştı. Ondan önceki sezon ise 18 maçta 3 gol atmıştı. Bir orta saha oyuncusu olmasına rağmen ve az forma şansı bulsa da takıma gol anlamında ciddi katkı yapıyor. Manchester alt yapı ürünü olduğunu söylemeye gerek yok. Profesyonel olduğu ilk 2 sezon başka takımlara kiralanmış. Oralarda da ciddi forma şansları bulmuş ve 3 yıldır United'a yaptığı gol katkısını oralarda da yapmış. 2009 yılında İrlanda'da yılın genç oyuncusu seçilse de Sir'ün takımında bir türlü düzenli oynayamadı.

Ancak 2011-2012 sezonu için ona bir şans doğmuş olabilir. Anderson'un ne olursa olsun çok düzenli forma giyemeyişi, Scholes'un futbolcu bırakması, Fletcher ve Carrick'in oyunu onun kadar çift yönlü oynayamıyor olması ona bir şans doğura bilir. Tabi ki takımda kalırsa. Phil Jones'a karşılık Blackburn'e gönderileceği iddialarının yanında, Sunderlan'a transfer olabileceğine söyleniyor Gibson'un. Ama gitmemesi durumunda orta sahaya yapılacak bir Modriç ve Sneijder transferinin zor gözükmesi yüzünden takımda forma şansı yeterince bulabilir ve Sir'ün yeni keşfi olarak adından söz ettirebilir.

Gibson'un yeteneklerinden tekrar bahsetmek gerekirse; duran toplarda çok iyi, top ayağına gerçekten iyi oturuyor ve iyi bir pasör. Şutları çok etkili Scholes gibi. Bu sene takımdan gitmez ve kalır ise iyi bir çıkış yakalayabilir.

Ama aklımı kurcalayan bir soru var ve sizlere de bunu sorma gereksinimi duydum. Sir Gibson'u neden oynatmıyor ?

2 yorum:

  1. Sanırım neden oynamadığının cevabı, bir türlü kendini united kalitesinde bir oyuncu olarak ispat edememiş olması. 23 yaşında, 5 senedir kulüpte. Artık kimse ona genç oyuncu gözüyle bakmıyor. Kendine güveni yüksek olduğu zaman yazıda anlattığın gibi güzel işler yapabiliyor ama çoğu zamanda silik kalıyor. Bu yüzden de taraftarla barışamadı. 2-3 sene öncesine kadar Fletcher'ı taraftar beğenmiyordu mesela ama Gibson'la yan yana koyunca tüm hatalarına rağmen Fletcher her zaman daha çalışkan isim olarak görüldü. Yüreğiyle oynadığını biliyordu taraftar. Gibson'da bunu göremediler. Belki bu aynı zamanda Sir'ün de oynatmama nedenidir...

    YanıtlaSil
  2. Açıkçası, Fergie onu bu sene mümkün olduğunca oynatmaya çalıştı, mümkün olduğunca. Carrick'in formsuz olduğu dönemde onu oynattı. Fletcher'ın sakat olduğu bölümde o oynadı. Gibson, her işten biraz yapabiliyor ve fakat hiç bir şeyde mükemmel değil. Tipik bir Britanyalı çapa. Ancak, bu işi ondan daha iyi yapan bir Fletcher var. Hem de futbolunun en olgun döneminde. Eğer, Fergie değil Wenger olsa Fletcher'ı gönderir, Gibson'la devam ederdi. Ancak Fergie daha olgun olanı oynatan bir menajer, daha genç olanı değil. Gibson bu sezon Sunderland'e gider. Bir kaç sezon oynadıktan sonra da büyük bir takıma transfer olur.

    Gibson toplam kalitenin yüksek olduğu yerde iyi iş çıkarabilir. Ancak, toplam kaliteyi yükseltebilir mi konusunda insanların tereddütleri var. Darron Gibson bu soruyu yanıtlamadan, United'da değişmez bir oyuncu olarak görülmeyecektir.

    YanıtlaSil