29 Eylül 2010 Çarşamba

'El' LER


'El' kelimesinin iki anlamı vardır. Biri 'yabancı' anlamında, diğeri ise bildiğiniz 'el' işte. Bir şeyler tutmamızı sağlayan el. Şimdi bunu futbola uyarlayalım. Her iki anlamdada inceleyelim. Futbolu 'el'leriyle oynayanlar yani kaleciler, ve 'el' kaleciler yani 'yabancı' kaleciler. Ülkemiz kalecilerinin durumları,el mi, yerli mi ?
Kaleciler futbolda en yalnız ve en önemli unsurlardır. İyi bir kaleciye sahip olan bir takımın, her şeyi yapabilecek gücü vardır.
Almanya, İtalya ve İspanya kaleci konusunda en geniş takımlar. Yedeğinin, yedeğinin, yedeği bile üst düzey bu takımlarda. Türkiye ise ortada. Potansiyel var ama gelişim ... Volkan Demirel 1. kaleci, onun yedeği Onur, sonra Hakan, sonra Cenk, sonra, Sinan, sonra Ufuk, sonra Serkan ... daha bunlar dışında Özden, Ömer, Serdar Kulbilge gibi her an göreve hazır isimler var. Ama Volkan bile olmadığı zaman bir tereddüt oluyor. Hepsi iyi kaleciler ama gelişim pek yok. Ya kendilerine güvenleri olmuyor, yada çok güveniyorlar kendilerine kornerlerde topu almak için tek elle çıkıyorlar.,
Ülkemizde Türk kalecilere ne kadar şans tanındığı ise muamma. Takımların as kaleciler kırmızı, gelecek vaat eden kaleciler mavi yazılmıştır;

Bursaspor: Dimitar İvankov (Bulgar,34), Yavuz Özkan (25), Harun Tekin (21)( Harun dikkatle takip edilmeli.)

Beşiktaş: Rüştü Reçber (37), Hakan Arıkan (28), Cenk Gönen (22)

Galatasaray : Aykut Erçetin (28), Ufuk Ceylan (24), Emirhan Ergün (20). Alt yapıdan kaleci çıkartma konusunda epey kötü Galatasaray.

Trabzonspor: Onur Kıvrak (22), Tolga Zengin (26), Bora Sevim (26). Önemli bir kaleci olarak lanse edilen Tolga, kayboldu gitti.

Kayserispor: Hamidou Souleymanou (Kamerun,36), Yusuf Soysal (28), Volkan Babacan (22), Gökhan Değirmenci (20)( Gökhan şans gelmesin durumunda kendisini gösterebilir. Ama Volkan transferi sonrası zor.)

Fenerbahçe: Volkan Demirel (28), Serkan Kırıntılı (25), Mert Günok (21), Kaleci seçiminde Fenerbahçe her zaman doğru adımı atmıştır.

K.Karabükspor: Vjekoslav Tomic (Hırvat,27), Bülent Ataman (36), Murat İbrahim Uslu (32).

İ.B.B : Kenan Hasagiç (Boşnak,30), Oğuzhan Bahadır (30), Behram Zulaloğlu (28)

Antalyaspor:  Ömer Çatkıç (35), Polat Keser (24), Sammy Ndjock (Kamerun,20).

Gençlerbirliği: Serdar Kulbilge (30), Ramazan Köse (22), Özkan Karabulut (19)

Ankaragücü: Stefan Senecky (Slovak,30), Bayram Olgun (20), Bora Körk (30), Özden Öngün (32).

Konyaspor: Orkun Uşak (29), Gökhan Tokgöz (32), Ercüment Kafkasyalı (25).

Gaziantepspor: Zydrunas Karcemarskas ( Litvanya,27), Mahmut Bezgin (24), Cuma Bezgin (20).

Manisaspor: İlker Avcıbay (31), Bülent Basmaz (26), Recep Biler (29).

Bucaspor: Carlos Fernandes (Portekiz,30), Atilla Özmen (22), Ömer Kahveci (18).

Sivasspor: Sead Ramovic ( Boşnak,31), Akın Vardar (32), Alişan Şeker (24).

Eskişehirspor: Vanja İvesa (Hırvat,33), Atilla Koca (30), Kayacan Erdoğan (22).

Kasımpaşa: Murat Şahin (34), Fırat Kocaoğlu (22), Tolga Özgen (30).

Ligimizde 10 tane yabancı kaleci bulunuyor. 2 tane Kamerunlu, bir tane Slovak, bir Bulgar, 2 Hırvat, 2 Boşnak, bir Portekizli ve birde Litvanyalı kaleci bulunuyor. Bunlardan 7 ve ya 8 i banko 11'de sahaya çıkıyor. Ligimizde Türk kaleciler ağırlıklı. Ama yaşları ve düzeyleri tartışmaya açık.

2 yorum:

  1. Şu listeye bakıyorumda, Anadolu kulüpleri içerisinde Kayseri ve şampiyon Bursa'dan sonra gelcek vaad eden tek kaleci Bucaspor'un yeni transferi Ömer olarak görülüyor. Ömer, AdanaDemirspor'dan kadroya katıldı. Bülent hoca onu şuanda, gelişmesi ve tecrübelenmesi açısından A2 takımı ile maçlara çıkartıyor. Gelecek planlamaları açısından gerçektende gelecek vaad ediyor oyuncu. 442 dergi Adana Muhabiri Hüseyin Ataş'a sormuştum bu transferi, "Ömer müthiş mütevazi ve çok çalışkan bir oyuncu." demişti bana. Fakat büyük takım oyuncusu olmadan malesef parlamınız çokda mümkün olmuyor. İnşallah Ömer bu kara talihi kırarak önemli takımlarda ve milli takımda görev almayı başaracaktır yakın gelecekte.

    YanıtlaSil
  2. Bende işaretledim Ömer'i.Çıplak gözle izlemedim ama aldığım duyumlar iyi yönde. Bursalı Harun Tekin çok dikakt çekiyor.Hazırlık maçlarında çok sağlam durdu.

    YanıtlaSil