7 Eylül 2010 Salı

La masia



La Masia.Burası “büyü okulu”.Barcelona’nın altyapı sihrinin başladığı yer La Masia.La Masia,önceden sadece Camp Nou’nun yanında konaklama olarak kullanılan bir yerken,şimdilerde bir büyü okulu.
1979’de kurulan bu büyü okulunda en büyük pay sahiplerinden biride Cruyff. Ajax’taki  sistemide buraya kurmak isteyen Cruyff’un düşünceleri kabul görür ve La Masia efsanesi filizlenir.
Türkiyede altyapıya 1 milyon € bile zor harcanırken La Masia’nın yıllık gideri 4.5 milyon pound kadardır.
La Masia’da sistem tamamen topa odaklıdır.La Masia’da topun nereye gideceğini önceden hesap etme yeteneği kazandırılır.Pro lisanslı hocalar tarafında eğitilen ,genç yıldız adayları A takımın sistemiyle aynı sistemde eğitim görür.Burada,bazen tek topa dayalı maçlar yaptırılır.Tekniğin yanında gücede önem verilir.Oyunculara kondisyon yüklemeside burada başarıyla yapılır.
La Masia İnternaciol bir okul.Dünyanın her yerinde oyuncu arayan ve izleyen profesyonelleri var.Sadece İspanya’da bile 25 tane olduğu biliniyor.Oyuncular genç yaşta La Masia’ya gelip eğitiliyor ve her türlü bakımları Barcelona kulübüne ait oluyor.
La Masia’nın ilk ürünlerinden olan Guillermo Amor,kaleci Busquets ve Guardiola uzun yıllar Barca formasını giymiştir.Guardiola futbolu bıraktıktan sonrada Barcelona B takımının başına geçmiştir.2008 yılından itibaren de Barcelona A takımını çalıştırmaktadır.
Guardiola, “Tam oynatmaya çalıştığımız biçimde antreman yapıyoruz diyor.Sürekli paslaşıyoruz, paslaşıyoruz ve topu akıllıca kullanmanın yollarını , iyi pozisyondaki oyuncuları bulmayı öğretiyoruz.Eğer bir oyuncu sağ ayaklıysa o zaman onun sağ ayağına pas atacaksınız.Ben İtalya’da da oynadım ama orada insanlar Cruyff’un bizlere öğrettiği ve şu anda Xavi , Iniesta ve Cesc’de görebildiğimiz bu ayrıntılar üzerinde düşünmüyorlardı” diyor.Ve buda La Masia1yı özetliyor.
Cruyff Barcelona’nın marjinal yüzü,Guardiola ise mücadeleci yüzü.La Masia bu iki özelliği birbirine katıp,geleceğe damgasını vuracak oyuncular yetiştiriyor.
İşte La Masia’dan çıkmış yetenekler ;
Victor Valdes  - Barcelona (264 maç)
Pedro Rodriguez – Barcelona (439)
Pepe Reina - Barcelona 30 ,Villarreal 109 ,Liverpool 266
Xabi Hernandez – Barcelona 352
Andres İniesta – Barcelona 211
Gerard Pique – ManU  12,Barcelona 58
Guardiola – Barcelona 263
Arteta -  PSG 31 ,Rangers  50 ,Real Sociedad 15 ,Everton 12 ,Everton 134
Guillerme Amor – Barcelona 311
Carles Busquets – Barcelona 79
Sergio Busquets – Barcelona 57
Fabregas – Arsenal 189
İvan De La Pena - Barcelona 89 ,Lazio 15 ,Marseille 12 ,Espanyol 178
Messi – Barcelona 145
Krkiç – Barcelona 78
Luis Garcia - Atlético Madrid 30 ,Barcelona 25 ,Liverpool 121 ,Atlético Madrid 48 ,Racing Santander 15– Panathinaikos
Alber Ferrer – Barcelona 204
Luis Milla – Barcelona 54,Real Madrid 165,Valencia 79
Giovanni Dos Santos - Barcelona 28 ,Tottenham Hotspur 9 ,Ipswich Town 8 ,Galatasaray 14
Fran Merida - Arsenal 6 ,Real Sociedad 17 ,Atlético Madrid
Daniel Pacheco – Liverpool  5


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder