3 Eylül 2010 Cuma

Gazza




 Paul John Gascoigne,o İngiliz futbolunun gördüğü en büyük yeteneklerden.Kariyerinde çıkışlardan çok inişler olan bu yıldız her özel oyuncu gibi bir takım sorunları vardı.İrlandalı yıldız George Best gibi alkol sorunu olan Gascoigne,son yıllarda bu sorunla başı epey belada.

Ama onun müthiş bir futbolu ve zekası var.Futbolculuğu dışında özel hayatıyla,davranışlarıyla konuşuldu.Hayatı boyuncu hep farklı hep başka bir adam oldu.Yaşamındaki ilginçliklerden söz edicek olursak;birgün arabasıyla giderken yol çalışması yapan işçilerden matkabı alıp yolu delmesi,bir maç esnasında İtalyan bir futbolcunun şortunu indirmesi ve antrenman sahasına pijamalarıyla gelmesi . . . işte bunlar Gascoigne nasıl bir futbolcu olduğunu gösteriyor.

Öyle ki kariyeri boyuncu takımına böyle oyuncuları seçmiş Sir Alex Ferguson,onu ManU ya getirmek istemiş ama o zamanın transfer rekoru olan bir parayla  Newcastle'dan Tottenham a gitti.Gittiği yerlerde yeteneğini fazlasıyla sergileyen Gazza'nın en önemli özelliği ilginç ara pasları.Kimsenin beklemediği bir anda bir pasla herşeyi bitirebilirdi.

Yeteneğiyle herşeyi yapabilecekken o mücadelede ederdi.Son dakikaya kadar herşeyiyle oynardı.O yeteneklerinden başka hırsıylada futbolunu mükemmelleştiriyordu.

Gazza nın hayatının en önemli anı şüphesiz 90 dünya kupası yarı finali.İngiltere 90 dünya kupasında gruplardan 1 galibiyet,2 beraberlikte lider çıkmıştı.Eleme turunda ise,Belçika'yı uzatmalarda 1-0 yenebildi.Çeyrek finalde ise Kamerun'u normal süresi 2-2 biten maçta, uzatmalarda 3-2 yendi.Yarı finalde ise Almanya'ya Gazza'nın kırmızı kart gördüğü maçta penaltılarda elendiler.Gazza oyundan atıldığı sırada gözyaşlarını tutamadı.96 Avrupa şampiyonasında ise yine aynı olay oldu.Dejavu.

Kulüp kariyerinde ise Newcatle,Spurs,Lazio,Rangers,Everton gibi takımlarda oynadı.Futbolu Boston United'da ABD de bıraktı.Kariyerinin en iyi yıllarını Tottenham ve Ranger'da geçirdi.

Bu kadar müthiş yeteneğe rağmen kariyerinde bir tane Tottenhamla kazandığı FA cup ve Rangers'la  yaşadığı 2 şampiyonluk,birer İskoçya kupası ve İskoçya lig kupası var.

2005 yılında Kettering Town ile menajerlik anlaşması imzalamış,ancak 39 gün sonra takımdan uzaklaştırılmıştır.Kendi biyografisini yazacak kadarda edebi bir kişilik.

Bu kadar müthiş bir yetenek sorunları yüzünden hakkettiği yere gelemedi.Ancak dünya futbol tarihi onu gelmiş geçmiş en iyi futbolculardan biri olarak hatırlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder