24 Eylül 2010 Cuma

Afrika Futbolunun Mücevheri


ASEC Mimosas; o dünya futbolunun önemli kulüplerinden. Ajax, Barcelona gibi takımların alt yapıları karşısında fazla bilinmedik bir alt yapı hizmeti.

ASEC Mimosas, bir Fildişi Sahili takımı. Kulüp 1 Ocak 1948 tarihinde Fransız ve Lübnanlı iş adamları tarafından kuruldu. Kulüp kurulduğu tarihten buyana şu felsefeyi benimsemiş; ‘Çocuklar eğlenmek için futbol oynamalı.’

Kulüp Fildişi Sahilleri 1960 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra, uzun bir süre ligi domine etti. Ama 70’lerde gücünü kaybetmeye başladı. 1989’da kulübün başına geçen Roger Ouégnin, takımı profesyonelleştirmek istedi. Takımın başına Philippe Troussier’i getirdi. Burada 3 yıl çalışan Troussier, 93’de Fildişi Sahili milli takımının başına geçti. 90-95 yılları arasında ASEC 6 şampiyonluk yaşadı. 92 yılında Afrika Milletler kupasını kazanan takımın temelini oluşturdular. 1998’de CAF şampiyonlar ligini kazandılar. Bu başarılar, ASEC oyuncularına Avrupa’nın kapılarını açtı. İlk olarak takım kaptanı Tchiressoua Guel Marsilya’ya imza attı. Orda 1 sezonda 2 maç oynayarak başarısız oldu. Ertesi sene Saint-Étienne’e geçti. Burada 2 sezonda ve Lorient’de oynadığı 3 sezonda istikrar yakaladı.’04-05 yılları arasında Ankaragücü’nde de oynamış. 2008 yılında 32 yaşında futbolu bıraktı.

Neyse ASEC’e geri dönelim. 93 yılında takımın başına Troussier’in ayrılmasının ardından, Jean-Marc Guillou getirildi. Başkan Ouegnin ile birlikle Académie MimoSifcom’u kurdular. Genç oyuncularla oynamaya başlayan ASEC’i cumhurbaşkanı protesto etti. Ancak ASEC aynı sene içinde ikinci bir uluslararası başarıya imza attı ve CAF süper kupasını kazandı.

Takımı ’93-00 yılları arası çalıştıran Jean-Marc Guillou, ’01-02 yılları arasını Belçika’nın Beveren takımının başına geçti, Bu takımda ilk icraatlarından biride ASEC’le ilgiliydi. ASEC’le bir anlaşma yaptı. ASEC akademisindeki birçok oyuncu Beveren’e transfer olmaya başladı. Yaya Touré, Arthur Boka, Emmanuel Eboue, Gervinho, Romaric gibi oyuncular Beveren’de adını duyurmuş. 2006 yılında Beveren ile bu anlaşma kısmen bitti. Daha sonraları Charltonla bu tarz bir iletişim oldu.

ASEC akademisinde gençlere sadece futbol öğretilmiyor. Yaşamlarında gerekli olan her alanda eğitim veriliyor. ASEC ayrıca bir dünya rekoruna da sahiptir. 89-94 yılları arası 108 oyuncuyu dışarı ihraç etmiştir.

ASEC Mimosas akademisi ürünleri ;

-  Yaya Toure                                                          – Kolo Toure

 - Siaka Tiene                                                          - Romaric

  -Bakary Kone                                                       – Didier Ya Konan

- Gervinho                                                             – Salomon Kalou

- Emmanuel Eboué                                             - Arthur Boka

- Boubacar Barry                                                – Sekou Cisse

-  Cyriac Gohi Bi                                                  – Didier Zokora

- Bonaventure Kalou                                         – Aruna Dindane

1 yorum: