23 Ağustos 2011 Salı

Pilot Takım Mısınız ?



Avrupa'nın devlerinin genç oyuncularını yetiştirmek ve geliştirmek, yeni oyuncuları form tutması için gönderdikleri pilot takımları vardır. Chelsea bu konuda Vitesse'yi kullanırken, Barcelona'nın B takımı zaten bir alt ligde olmasıyla bu görevi üstleniyor, Manchester United ise Norveç pazarını bu konuda kullanıyor, Real Madrid ise De La Red, Callejon, Granero'yu Getafe gönderip geri aldı. Bu tarz uygulamalar bizim kulüplerimizde de yapılır. En büyük örnek ise Galatasaray ve Arda Turan.

Ancak bu sene dikkati mi çeken Hamburg ve geçen seneden itibaren Genoa'da neredeyse birer pilot takım hürriyetini aldılar.

Hamburg bu sene Chelsea'dan tam 3 oyuncuyu bonservisiyle kadrosuna katarken, 1 oyuncuyu da kiralık ve yine Chelsea'nin genç yeteneklerinden olan Rajkoviç'i kiralamaya da çok yakınlar.
Gökhan Töre, Mancienne, Sala satın alınan oyuncular, Bruma ise bu sene kiralık geldi. Gökhan bilindiği gibi A takıma çıkamadığı ve oynamak istediği için buraya geldi, Mancienne ise tam istenilen seviyeye gelemedi ancak burada o seviyeyi yakalaması halinde geri dönebilir. Sala ise o seviyelerin oyuncusu değil. Bruma ve Rajkoviç'in de gelmesin durumunda bir takımdan 5 tane oyuncuyu almak ne kadar akla yatkın bir şey bilmiyorum. Özellikle Hamburg gibi iyi ama düzensiz bir takım için.
Sala zaten ilk 3 haftada şans bulamadı, Mancienne ve Gökhan ise ilk 3 haftada 11' yerleşti Bruma ise son 2 maçta 11'deydi. Hamburg ise 3 maçta sadece 1 puan alabildi.

Genoa'ya geldiğimizde ise gerçekten geçen sene ilk blog açtığım  zamanlarda en çok dikkatimi çeken takımdı. Sporting'den çıkan oyuncuların büyük takımlara gitme geleneğini Veloso ile devam ettirileceği düşünülürken bu harika oyuncu Genoa'ya gitti. Öncesinde de Palacio, Rafinha, Kharja, Bonucci ve Floccari gibi isimleri kadrosuna katmıştı. Boateng'i geçen sene transfer edip hiç oynamadan Milan'a kiralamışlardı. Ama Genoa 2 yıldır Milan'ın pilot takımı gibi. Boateng'i onlara verdiler, geleceğin en iyi oyunculardan biri El Shaarawy Milan'a gitti yine bu sene. Marco Amelia, Zigoni yine bu sene Genoa'dan Milan'a giden isimler. Öncesinde ise Paloschi'i, Papastathopoulos, Borriello ve bu sene Merkel'i. Merkel şu anlık bonservisi Genoa'ada ama iyi performansıyla birlikte Antonini gibi yıllar sonra yuvaya dönebilir.

Genoa sırf Milan için değil; İnter, Juventus, Lazio ve Fiorentina'yada epeyce oyuncu sattı.

İnter'e Ranoccihia, Motta, Milito,
Lazio'ya Floccari, Sculli, Konko,
Fiorentina'ya Kharja,.

Daha bir çok bu büyük takımlardan oyuncu alıp, pişirip sattılar. Bonucci'yi İnter'den alıp 10 milyon €'ya Bari'ye sattılar Bari'den de Juventus'a geçti.
Rafinha bu sene Bayern'e gitti.
Sculli, Boriello gibi isimleri yine bunlardan alıp, bunlara sattılar.

Böyle yaparak ne elde etmeye çalışıyorlar bilinmez, gelen sportif anlam bir başarı yok, aynı zamanda gelen maddi kaynaklı büyük bir kazançta yok. Aldıkları paraları büyük ölçüde yine harcıyorlar.

Böyle yaparak başarı gelmez, büyük takım hürriyeti alınmaz. Hamburg daha 3-4 yıl öncesinin şampiyonluk kovalayan takımıydı. Başarı için oyuncuları ellerinde tutmaları ve bir düzen oturtmaları lazım. Hamburg'un en büyük sorunu takım düzeni "0". Bir Porto olmaya çalışıyorlarsa, Porto bambaşka bir yerde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder